Ce înseamnă cafeaua de specialitate?

De ce cafeaua de specialitate. Dacă ești un iubitor de cafea, cred că deja știi că în lumea cafelei există doar două opțiuni: cafeaua obișnuită sau cafeaua de specialitate.

Ce e în neregulă cu cafeau obișnuită?

Nimic!  Dacă folosești cafeaua doar ca pe o metodă de a te menține treaz.

Totul!   Dacă vrei o experiență mai palpitantă când savurezi o cafea.

Pasionații de cafea, prăjitorii, cultivatorii știu că prin „cafea obișnuită” se subînțelege niște caracteristici mai puțin plăcute: calitate scăzută, gust amar.

Treaba cu cafeaua de specialitate stă altfel

Cafeaua de specialitate se referă la întregul proces de obținere. ”From farm to fork”, se zice în industria alimentației. Industria cafelei, în schimb, are o altă legătură de cuvinte: de la fermier la ceașca de cafea.

Așadar, specială nu o face un proces anume, dar absolut fiecare etapă prin care trec boabele de cafea.

1.   Producătorul de cafea – Fermierul

Drumul către o cafea de specialitate începe încă la ferma producătorului. Cel mai probabil, familia producătorului deja de multe generații se perfecționează în abordarea privind cultivarea cafelei de specialitate.

Aceștia plantează arborii de cafea într-un sol hrănit natural mai mulți ani de zile înainte de plantarea copacilor de cafea.

Cafeaua de specialitate crește la altitudini perfecte, în cea mai potrivită perioadă a anului, în cel mai bun sol și este cultivată manual exact la momentul potrivit.

De ce cafeaua de specialitate. Interesul lor principal este calitatea și nu cantitatea. Iar acest lucru asigură o cafea bună pentru cel ce o bea, dar le asigură și un preț mai mare pentru produs și în consecință un nivel de viață mai bun.

2.   Cumpărătorul de cafea verde – Intermediarul

Al doilea pas în drumul către o cafea de specialitate este transferarea cafelei verzi către cumpărătorul de cafea. Acesta are o certificare SCA Coffee Skills Program. Și-a dezvoltat în timp un gust distins, la fel ca un somelier și poate identifica cu atenție calitatea cafelei prin cupări sau prin degustarea sistematică a cafelei preparate.

Degustătorul de cafea evaluează scorul unei cafele și determină dacă o cafea se încadrează sau nu în categoria cafelei de specialitate.

Cumpărătorul de cafea verde are un rol important în comunicarea informațiilor despre o cafea către prăjitorie. Deci, și la etapa aceasta calitatea cafelei de specialitate este în mâini bune.

3.   Prăjitoria

Cafeaua ajunge la prăjitorie.

Aici este preluată de prăjitor, care este și el certificat de SCA. Asta înseamnă că a absolvit numeroase ore de cursuri și instruire practică pentru a prăji cu pricepere boabele de cafea de specialitate.

Prăjirea cafelei este o artă care necesită un grad înalt de cunoștințe și experiență pentru a produce profile de prăjire la nivel de specialitate. Cafeaua trebuie monitorizată îndeaproape în timpul procesului de prăjire și trebuie aplicate principiile științifice ale transferului de căldură, termodinamica și chimia cafelei pentru a asigura cel mai înalt standard de calitate și aromă care se obține în boabele prăjite finale.

Cafeaua de specialitate este prăjită light sau medium, se prăjește uniform și nu se admit boabele sparte. Puteți vedea asta și când deschideți un pachet TOGO – boabe negre, sparte sau chiar impurități nu veți găsi.

În timpul depozitării prin ambalare, boabele de cafea elimină dioxid de carbon care degradează calitatea.

Există soluții, iar cafeua de specialitate ține cont de ele. Așa că un pachet de cafea de specialitate include și o supapă prin care se elimină dioxiul de carbon și se menține prospețimea ei.

Cafeaua expusă la oxigen pentru o lungă perioadă de timp are un gust fad și își pierde din caracteristici. Așa că un pachet care include un fermoar zip cum este și în cazul cafelei TOGO, păstrează calitatea, aroma și gustul.

Concluzie

Cafeaua de specialitate reprezintă o călătorie cu multe opriri, fiecare etapă adăugând un strat de atenție, pasiune și expertiză pentru a oferi o experiență incomparabilă în ceașca ta. De la cultivarea atentă a boabelor în fermele de familie, prin selecția meticuloasă și degustarea atentă, până la prăjirea artizanală și ambalarea cu grijă pentru a menține prospețimea, fiecare pas este o declarație despre angajamentul pentru calitate și rafinament. Cafeaua de specialitate nu este doar o băutură, ci o poveste despre devotamentul fermierilor, experiența degustătorilor și măiestria prăjitorilor, toate reunite pentru a oferi plăcerea autentică a unei cafele perfecte.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *