Top 5 greșeli frecvente în prepararea cafelei și cum să le eviți 

 1. Utilizarea boabelor de cafea vechi

2. Măcinarea incorectă a cafelei

  • Espresso: necesită o măcinare fină, aproape de consistența zahărului pudră.
  • Moka Pot: cere o măcinare medie-fină, puțin mai grosieră decât pentru espresso.
  • Filtru: trebuie să folosești o măcinare medie spre grosieră, similară cu sarea grunjoasă.
  • Ibric: Foarte fin.

3. Proporția greșită între cafea și apă

  • Espresso: regula este de obicei 1:2 (de exemplu, 18 g cafea pentru 36 ml espresso).
  • Moka Pot: umple compartimentul pentru cafea fără a presa, folosind în general 1:7 (15 g cafea pentru 105 ml apă).
  • Filtru: raportul ideal este de 1:15 (20 g cafea la 300 ml apă).

4. Temperatura necorespunzătoare a apei

  • Espresso: temperatura optimă este între 90-95°C.
  • Moka Pot: folosește apă fierbinte pentru a accelera procesul și a preveni supraîncălzirea cafelei.
  • Filtru: temperatura ideală este între 90-96°C.
  • Ibric : Ideal este să prepari cafeaua la ibric la foc mic și să oprești procesul imediat ce începe să se formeze spuma și cafeaua începe să se ridice, fără să ajungă la clocot. Aceasta se întâmplă la o temperatură de aproximativ 92-96°C, ceea ce asigură o extracție corectă a aromelor, fără a le deteriora.
  • Espresso: apă dură poate înfunda espressorul și poate altera gustul.
  • Moka Pot, filtru, ibric: mineralele din apă contribuie la o extracție optimă a aromelor, dar apa prea dură poate lăsa un gust neplăcut.

Concluzie